Dragørfortet
Dragør Fort blev anlagt i tiden 1910 til 1915 på en kunstig ø ca. 400 meter fra kysten umiddelbart syd for Dragør. Fortets areal udgør ca. 32.000 m2, hvoraf godt 2.500 m2, er bebygget. Fortet overgik i 2002 til privat eje og rummer i dag efter en gennemgribende, men nænsom restaurering, en lang række moderne faciliteter.
Fortets opgaver var at medvirke til at hindre et fjendtligt bombardement af København beskytte minespærringer i Dogden-renden hindre en fjendtlig landgang på Amager sydkyst og at hindre fjendtlige fartøjers operationer i Drogden- og Flinterenden.
Charlottenlundfortet
Charlottenlundfort er i dag en af rammerne for københavnernes fritid med strand, camping og iskiosker. Men for 120 år siden, da den københavnske befæstning blev anlagt, var området ud til Øresund tiltænkt en helt anden skæbne. Det massive fort ved Charlottenlund indgik i søfronten, som skulle hindre fjenden i at bombardere København fra Øresund.
De 12 store kanoner vidner om, at fjenden kunne dukke op på sundet når som helst. Fortet ligner stadig sig selv, som da det var kampklart under 1. Verdenskrig. Du kan opleve fæstningsvolde, de store kanoner og den brede voldgrav, der omkranser det hele.
Bagsværdfortet
I Bagsværd ligger et af de indtil nu mere oversete anlæg i Københavns Befæstning. Bagsværdfortet blev bygget i slutningen af 1800-tallet som led i forsvaret af København. Fortet er betonstøbt, trekantet i sin grundstruktur og omkradset af en tør grav og volde.
Fortet var i sin tid stort set magen til Gladsaxefortet. Bagsværdfortet var en del af nordfronten, og skulle hindre en fjendtlig indtrængen mellem Gladsaxefortet og Lyngbyfortet. Fortet var i brug indtil fæstningens endegyldige nedlæggelse i 1920. Ligesom de fleste andre anlæg i befæstningen, kom det aldrig til at opleve kamp.
Vestvolden
Som en næsten 15 kilometer lang slange bugter Vestvolden sig fra Avedøre i syd til Utterslev Mose i nord.
Volden blev anlagt for 120 år siden, hvor den var et af de mest omfangsrige ingeniørprojekter nogensinde. Omkring 2.000 ’voldbisser’ knoklede gennem fire år med at bygge forsvarsværkerne. For hver meter af den 14.361 meter lange vold skulle ca. 225 kubikmeter jord flyttes med håndkraft; med skovl, trillebør og tipvogne. Det svarer til 3,15 millioner kubikmeter jord.
I dag er Vestvolden stadig et imponerende bygningsværk med voldgrav, magasiner og underjordiske gange. Men Vestvolden byder ikke kun på historiske vingesus. Det gamle forsvarsanlæg er også et stort rekreativt område fyldt med naturoplevelser.
Kilde: Københavns Befæstning