
Ordrup By - Kårup By
I et smukt dalstrøg mellem store morænebakker ligger to meget små landsbyer Ordrup og Kårup. Oprindelig bestod de af henholdsvis ni og fire gårde. I 1797 blev en del af gårdene flyttet ud af bysamfundet, og de tilbageliggende gårde blev endnu mere afhængige af hinanden. I dag er det Ordrup, der bærer bynavnet, mens Kårup lægger navn til den skov, der blev plantet syd for byen på de tørre, grusede bakker i begyndelsen af 1900-tallet.
Fra vand- til vindmølle
I 1802 var der kun tre vandmøller tilbage i Odsherred, der jo ikke rummer så mange vandførende åer, nærmest kun bække. De blev derfor udbyttet med tilladelser til at drive vindmøller i stedet. Det var nemlig et privilegeret erhverv at drive mølleri. To af vandmøllerne lå i Vindekilde og i Ordrup. I 1830 blev vandmøllen i Ordrup reduceret til kun at forarbejde vadmel, og i stedet blev der opført en stråtækt hollandsk vindmølle med en langt større produktivitet. Møllen blev placeret hævet over byen på en bakketop, mens den tilhørende møllegård forblev nede i landsbyen, hvor vandmøllen var.
Nordkysten, mosen og plateauet
På din vandring langs den noget stenede kyst, der som oftest byder på læ for den fremherskende sydvestenvind, har du naturen tæt inde på livet. Her ser du mange af kystens fugle, som her lever under gode forhold: Der er partier med skrænter til digesvalen, der er strandkrat til gravanden og skalleslugeren, og på selve stranden er der fine forhold til strandskaden. Stranden byder også på mange planter, hvoraf mange er gode at spise som f.eks. strandkål, strandbede og strandvejbred. På plateauet, som er et stykke hævet havbund med strandvolde af opskyllede sten, gror svalerod og den sjældne hjorterod, en flot skærmplante med meget furet stængel. Og endelig er der mange flotte sten, men turen er lang, så bliv ikke for betaget af det rige udvalg.
Næsset
Vel ankommet til den åbne, ubebyggede del af Ordrup Næs, selve næsset, får du en af dagens belønninger. Naturen byder på mange muligheder herude, hvor dyrene gennem tusinder af år har gået og græsset. Et stykke ægte dansk kystnatur, der forklarer, hvorfor resten af kysten er tilsået med fritidshuse. Her kan du nyde en medbragt madkurv, fiske, bade og lade tiden stå stille og finde ro.
Kysten mod vinden
På vandringen langs sydkysten har naturen et andet udtryk. Al vegetation er formet efter vinden. Her er sandstrande og hedeagtig bevoksning. Hvis her ikke voksede så mange plantede og forvildede hybenroser, rynket rose, ville der også her have været et stykke ægte, urørt natur. Men de mange fritidshuse har trods alt præget kysten. Det er her, man udfolder sig med badning, vindsurfing med mere. Blandt de mange, private opgange finder du afmærkede steder, hvor man kan komme til og fra stranden uden unødige forstyrrelser af privatlivets fred.
Sommerhuse spredt i naturen
Når man kommer væk fra kysten, opdager man, at der ligger sommerhuse spredt over det hele, men alligevel for det meste godt gemt i naturen. Her er både hedens lyngtæppe, overdrevets blomsterflor, små mosehuller fulde af sangfugle og frøer, gravhøje fra fordums tid og ikke mindst skovbevoksninger af forskellige udtryk fra dansk bøgeskov til nordisk nåleskov. Denne mangfoldighed er utrolig, og skyldes de vidt forskellige jordbunds- og terrænforhold. Grundejerforeningen har da også arbejdet bevidst med at fortælle medlemmerne, hvilken herlighed de har, og hvordan de kan bevare den ved naturpleje i stedet for traditionelt havearbejde.
Kårup Skov
Overgangen mellem sommerhusområdet og statens skov er glidende. Husene mellem træerne forsvinder, og du er i statens skov - eller omvendt afhængig af hvilken vej du bevæger dig. Næsskoven hedder den lavtliggende del af det store skovområde. På østsiden af Vindekilde Strandvej stiger terrænet brat, og skoven her hedder Kårup Skov. Den er meget forskellig fra statens øvrige skove i Odsherred. Det skyldes, at den tidligere har tilhørt en savværksejer, som har yndet at lave små bevoksninger med én enkelt træart eller blande dem mellem hinanden. Sammenholdt med det meget kuperede terræn giver det en meget mere varieret skov, end du ellers møder i statens skove, selvom nye, naturnære driftsformer også på sigt øger variationen i dem.
Orhøje
Gennem statens erhvervelse af skov og bakker er der sket en forøgelse af Kårup Skov mod syd. Herinde i den nye skov ligger en shelterplads godt skjult. En stor kile er imidlertid friholdt for tilplantning. I spidsen af kilen ligger Orhøje i en smuk skovklædt kulisse. Vel ankommet på den største af de to bronzealderhøje, får man igen en belønning: Udsigten er fantastisk, og her er mange fine blomster - fra foråret gule kodrivere over sommerens prikbladet perikon til efterårets lilla lyng og timian.

VIS ALLE | Login
