Kalvebod Fælled. (FOTO: Orestaden.dk)
Cykelmulighederne på Amager blev markant forbedret, da hele Vestamager helt tilbage til 1984 blev åbnet for offentligheden. Senere kom stien rundt om lufthavnen, så det nu er muligt at køre ganske kystnært Amager Rundt. For at forkorte turen, kan der kombineres med R84 Kalvebod Fælled - Kongelunden.
Hvis du vil fuldende rundturen på Amager, bliver det uden R80 ruteafmærkning, men du kan fortsætte nordpå langs stranden, tage Prags Boulevard, Raffinaderivej, Kløvermarksvej, og langs Stadsgraven tilbage til Langebro.
Islands Brygge
Her er kulturhus og grønne arealer på kajen, samt flere caféer. Lav evt. en afstikker langs kajen - og find via Sturlandsgade og Artellerivej ind på ruten igen for enden af Islands Brygge.
Vestamager og Kalvebod Fælled
Selv om bilerne fræser forbi få kilometer derfra, er det fuglene, vinden og træernes raslen, man hører. På Amager Fælled virker byen pludselig fjern.
Vestamager ligger 0-2 meter lavere end havets overflade. En 7 km lang dæmning holder havvandet ude. Mange kilometer grøfter og pumpestationer i nord- og sydenden sørger for, at regnvand kommer væk. Før år 1938 var her vand. Det millitære område blev anlagt oven på en losseplads, bag det inddæmmede areal.
Vestamager byder i dag på store åbne vidder, hvor sol, lys og fugtig salt jord er livsvigtigt for de dyr og planter, som lever på strandengen. 1.200 køer, hjorte og heste sørger for, at skoven ikke breder sig. Vestamager er også et værdifuldt levested for insekter, tudser, frøer og salamandre. Bl.a. fordi her hverken sprøjtes eller gødes.
Vestamager og havet omkring er et reservat for vandfugle. Det betyder, at fuglene er beskyttet mod jagt. En del af reservatet er lukket for færdsel, men fuglelivet kan iagttages fra to fugletårne. Et stort engefugle projekt har med med midler fra EU, ryddet et stort areal til glæde for vadefugle.
Vestamager er åben døgnet rundt. Ingen andre steder i Europa findes et naturområde af denne størrelse så tæt på storbyen med en metro lige til døren. Udover mulighed for at gå småture og tage på lange ture på cykel og rulleskøjter, er der naturlegeplads, udstilling, udlån af cykler, café og aktiviteter ved Naturcenter Vestamager.
Du kan finde et væld af spiselige, sunde, nordiske planter til aftensmaden, f.eks. ramsløg, hyld, asparges, æbler, stikkelsbær, peberrod og massevis af urter.
Naturcenter Vestamager
På Naturcenter Vestamager kan du leje cykler og friluftsudstyr, se den aktuelle udstilling Fuglezonen, besøge traktørstedet, få naturvejledning og information til turen på Vestamager. Her findes også flere lejrpladser i området. Naturcenteret ligger ved indgangen til et 2000 ha. stort naturområde - 10 min. gang fra metrostation Vestamager.
Kongelundsfortet
På Kongelundsfort kan du stadig se dele af befæstningsanlægget og fortet byder på en smuk udsigt over strandengene. Tag din madpakke med og nyd den ved de opstillede borde og bænke eller tænd op i grillen i bålhuset. Der er borde, bænke, grill, skraldespande, toiletter, samt nu tag over hovedet, så du altid kan tænde op i grillen. Du kan benytte bålhuset frit året rundt.
Dragør
En perle af en by. Gå på opdagelse i de snævre, intime gyder, der sammen med de mange små huse skaber et helt særligt mikroklima, som giver basis for en række ellers frostfølsomme planter.
Dragør har mange velbevarede historiske bygninger, og den gamle del af byen består af idylliske brostensbelagte stræder med gulmalede huse og røde teglstenstage. De fleste af bygningerne er fra 1700- og 1800-tallet. I byen findes flere interessante museer. Havnen har et velbevaret kulturmiljø og bruges i nutiden af fritids- sejlbåde, mindre fiskebåde og som basehavn for lodsbåde.
Amagermuseet
Amagermuseet i St. Magleby består af to firlængede gårde, beliggende i Store Maglebys enestående kulturarvsmiljø. I museets stalde og folde kan man se og opleve de traditionelle bondegårdsdyr af gammel dansk husdyrsrace. Her er kaniner, grise, får, geder, høns, gæs og heste.
Kastrupgårdsamlingen
-Tårnby Kommunes Kunstmuseum. Museet er beliggende på Kastrupgård, som er et landsted fra midten af 1700-tallet, bygget af den kongelige hofstenmester Jacob Fortling.
På initiativ af Amager Kunstforening besluttede Tårnby Kommune i 1968 at oprette en kunstsamling bestående hovedsagligt af grafik. Man ønskede at supplere samlingen med henblik på senere at kunne etablere den som kunstmuseum. En naturlig ramme herfor var Kastrupgård.
Efter restaurering af Kastrupgård åbnede samlingen som museum i 1977. Siden da er museet blevet udvidet i flere omgange. I 1983 blev den sydlige sidefløj inddraget til ny udstillingssal og i 1988 blev to sale i hovedbygningen indrettet til udstilling og café.
www.kastrupgaardsamlingen.dk
Opdateret den 17-11-13